maandag 10 april 2017

Samen aan tafel

Op zaterdag 1 april stond ronde acht van de externe competitie op het programma. Voor ons valt er dit seizoen helaas niet meer zo veel te behalen, maar dan maken we er natuurlijk gewoon weer een leuke dag van!

Na het zeer geslaagde ontbijt van de vorige ronde, was er ook deze ronde een ontbijt. Na een soepje was het tijd om de eitjes te gaan bakken. Deze keer had Mart de kans om te blijven zitten, want Frans begon fanatiek te bakken. Even later was iedereen voorzien van een prima eitje met wat spek en kon met een goede bodem richting de speelzaal gegaan worden.

We gaan de borden even langs.
Bord 1. David van Kerhof – Mart Nabuurs
Op het eerste bord mocht Mart het opnemen tegen David. In de opening was Mart van plan om een niet te scherpe stelling op het bord te zetten. Dat plan was op zich goed, maar de uitvoering was niet helemaal geslaagd… In de opening pakte David het net in een andere volgorde aan en daardoor moest Mart bedenken hoe hij daarop zou reageren. Hij wilde graag profiteren van de andere volgorde, maar dat pakte verkeerd uit. David kreeg voldoende compensatie voor zijn geofferde materiaal en Mart wist het niet droog te houden.

Bord 2. Tijmen Kampman – Chiel van Oosterom
Een bord verder was de strijd tussen Tijmen en Chiel. In de opening koos Tijmen voor een rustige opbouw en probeerde zijn stelling beetje bij beetje te verbeteren. Uiteindelijk ontstond er een spannende stelling waarin beide torens van Tijmen in stonden. Voor Chiel was het echter niet mogelijk om er eentje te slaan… Tijmen had echter weer niet de mogelijkheid om uit het eeuwig schaak te komen en zo werd het remise.

Bord 3. Joost Michielsen – Jasper Beukema
Het derde bord stond al heel snel in vuur en vlam. In de opening offerde Jasper een pion en daardoor ontwikkelden zijn stukken zich wat sneller dan die van Joost. Nadat Joost heel gedurfd een pion snaaide, miste Jasper de beste voortzetting van zijn aanval. Hierdoor kon Joost op een handige manier zijn stukken erbij halen in de verdediging en ontstond een lastig eindspel voor Jasper. Dat rondde Joost goed af naar een overwinning.

Bord 4. Anne Haast – Sten Goes
Zelf mocht ik het opnemen tegen Sten, die een goed seizoen draait. In de opening kwam Sten al redelijk snel op onbekend terrein. Na een paar onnauwkeurige zetten kwam hij in een slechte stelling terecht. Met behulp van een tactische zet kon ik mijn stukken erg snel ontwikkelen en was het voor zwart niet meer te houden. Achteraf hadden we moeite om te ontdekken hoe zwart dan wel moest spelen in de opening, maar dat heeft Sten ondertussen vast al verder uitgezocht!

Bord 5. Martine Middelveld - Bianca de Jong-Muhren
Op het vijfde bord was een damesstrijd. De kans dat er ergens twee dames tegen elkaar zouden spelen, was ook wel erg groot. De opening verliep vrij rustig en wit leek af te gaan op een plusje. Bianca maakte echter goed gebruik van een door wit gemiste zet en toen was er weinig meer te beleven: remise.

Bord 6. Mark Haast – Talitha Munnik
Even na de opening had Mark eigenlijk bereikt wat hij wilde, namelijk meer materiaal en meer tijd. Echter is Talitha niet zomaar omver te krijgen en ondanks weinig tijd speelde ze erg goed verder. De stelling won niet zomaar voor wit en Talitha wist een remise stelling te bereiken. Vanwege ongelijke lopers waren de twee pluspionnen eigenlijk niet genoeg voor Mark. De eigenlijk geeft al een beetje aan dat hij het uiteindelijk toch heeft weten te winnen. Misschien wilde hij niet achterblijven bij zijn broer en zusje… ;)

Bord 7. Matthieu Freeke – Herman Grooten
Dat Herman aan een goed seizoen bezig is, is duidelijk. Helaas heeft hij geen kans meer op een norm, maar ook deze partij begon hij prima. Met zwart bereikte hij een prima stelling en waarschijnlijk ook een voordeeltje. Matthieu wist dat voordeel echter uit de stelling te halen en de veilige remisehaven te bereiken.

Bord 8. Stefan Beukema – Sebastiaan Smits
Op dit bord werd al snel duidelijk dat beide heren hard ten strijde zouden trekken. In een Siciliaanse opening werd de aanval op de koningen geopend. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet precies weet hoe het vervolgens is gegaan, maar uiteindelijk wist Stefan de overwinning binnen te halen.

Bord 9.Lisa Hortensius - Nick Bijlsma
Ook op dit bord werd de strijd beslist in het Siciliaans. Na de opening ontstond een spannende stelling met tegengestelde rokades. Het leek erop dat het lastig was voor wit om verder te komen in de aanval. Uiteindelijk wist Nick het punt binnen te halen.

Bord 10. Koen Haast - Smaranda Padurariu
Deze wedstrijd kon Lars helaas niet meedoen, maar gelukkig kon Koen invallen. Dat deed hij met verve! Na een rustige opstelling bleek dat de stukken van Smaranda niet helemaal lekker stonden. Koen maakte daar goed gebruik van en wist zijn eerste partij in het eerste met een punt af te ronden.

Alles bij elkaar kwam het neer op een 6,5-3,5 overwinning voor ons. Een mooi resultaat en een goede kans om het seizoen goed af te sluiten.


Na afloop zijn we gezellig uit eten gegaan samen met onze tegenstander. Het is zelfs zo dat er meer van Delft aan de tafel zaten dan van de Stukkenjagers! Een mooie afsluiting van een gezellig dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten