donderdag 28 april 2016

Mystery guest

De oplettende lezer zal het niet ontgaan zijn dat in het voorgaande clubblad geen schrijfsel van mij te bespeuren viel. Nu zou ik spannende avonturen kunnen verzinnen ('Ik moest me voorbereiden op een rapidvierkamp', dat soort dingen) maar het waren verplichtingen elders die me er van weerhielden de sites af te struinen voor de uitslagen van alle teams. Ter compensatie (welke schaker houdt er nou niet van dit woord?) ditmaal een wat groter stukje, waarin we dit seizoen nog een laatste maal zullen reflecteren op de prestaties van alle teams.

Van tevoren zullen er zonder meer doelstellingen zijn geweest bij de diverse teams. Variƫrend van promotie tot handhaving tot zoveel mogelijk punten proberen te sprokkelen. Wees ook vooral niet bang om ambitieus te zijn hierin, zowel persoonlijk als met het team. Met wat gezonde competitiviteit kun je elkaar stimuleren om scherp te blijven en op die manier het algehele niveau een mooie impuls geven. Heerlijk voor het moraal ook wanneer het begeerde doel weer een stapje dichterbij komt, laat staan wanneer het na een seizoen hard werken bereikt wordt! Overigens zie ik 'gewoon lekker een potje spelen en zien waar het schip strandt' ook als een mooi doel, sterker nog: we schaken om te genieten, niet waar?
Laten we beginnen met de teams die het eerst klaar waren. Dat levert namelijk gelijk goed nieuws op! Het vierde zal aanvankelijk gebaald hebben na hun gelijkspel tegen HMC 3 in de laatste ronde. Het kampioenschap was een mooie bekroning geweest voor een goed gespeeld seizoen, maar zoals wel vaker blijkt dat je tot en met de laatste wedstrijd scherp dient te blijven. Rochade 1 wist nu dankzij een ruime overwinning langszij te komen en de eerste plek over te nemen. Een nipt verschil, maar in een klasse waar de krachtsverhoudingen dusdanig in evenwicht zijn kan een half bordpunt makkelijk het verschil maken. Een tweede plek met een gouden randje werd hun deel, en zie: vanwege versterkte promotie werd alsnog de doorgang naar de promotieklasse gevonden! Wellicht niet de manier waarop ze gehoopt hadden, maar dat SJ 4 komend seizoen een treetje hoger mag acteren hebben ze zonder enige twijfel verdiend. Chapeau jongens!


 SJ 5 liep een klasse lager een nederlaag op tegen het sterke OSV 2, maar desondanks bleven ze keurig in de middenmoot. Ook in deze klasse moest hard gestreden worden voor ieder matchpunt en van deze taak hebben ze zich met verve gekweten. SJ 6 sloot het seizoen in stijl af: zij revancheerden het vijfde door OSV 3 met 5-3 terug te wijzen. De laatste jaren is er duidelijk een stijgende lijn te bespeuren binnen dit team en het doet me dan ook goed om te zien dat ze in die 3e klasse steeds brutaler matchpunten aan het sprokkelen zijn tegen hoger ingeschaalde teams. De beleving is duidelijk aanwezig binnen dit team en dat zal ze de komende tijd, naast de nodige matchpunten, ook een hoop plezier op gaan leveren!
Dan de teams die nog een ronde extra aan de bak moesten. Voor SJ 1 stond er weinig meer op het spel. Zij hadden zich ongetwijfeld meer voorgesteld van dit seizoen, maar het kan helaas niet altijd feest zijn. Door nederlagen in de laatste twee rondes kwamen ze op een onkarakteristieke 6e plaats terecht. Ook titelnormen bleven ditmaal slechts vaag te bekennen. Maar geen zorgen, straks begint iedereen weer op nul en zullen ze zonder meer tot op het bot gemotiveerd zijn om hard terug te slaan en de strijd om de bovenste plek weer vol aan te gaan!
Voor SJ 2 en SJ 3 stond er aanzienlijk meer op het spel. Beide teams waren in een hevige strijd verwikkeld met het alom bekende en beruchte degradatiespook. SJ 2 hoopte enkele rondes geleden al het exorcisme voltooid te hebben, maar de concurrentie dacht daar helaas anders over. Nu moest er tegen het sterke Spijkenisse gescoord worden, anders restte slechts de hoop dat Paul Keres 2 de zenuwen niet in bedwang wist te houden tegen het reeds gedegradeerde Boven IJ. Gedurende de middag moet langzaam maar zeker een zekere zwavelgeur zich door de ruimte verspreid hebben, want al snel werd duidelijk dat er geen matchpunten te behalen vielen. Geen der stukkenjagers wist een vol punt in de wacht te slepen, waardoor ze slechts nagelbijtend af konden wachten. Niet veel later was het pleit beslecht: Paul Keres 2 maakte geen fout, waardoor ons tweede volgende keer een niveau lager zal mogen acteren.

SJ 2 wist niet aan degradatie te ontkomen, SJ 3 sloeg hard toe!
Zonde, maar dan maar gezellig met SJ 3 de derde klasse onveilig maken. Want jazeker, ons derde wist het rechtstreekse degradatieduel in en tegen Maastricht in hun voordeel te beslissen! De Maastrichtenaren kwamen sterk op, dus hun intenties waren duidelijk. Maar ons derde, inclusief twee invallers, kweet zich uitstekend van hun taak. De opponenten werden keurig in bedwang gehouden en waar zich kansen voordeden werden deze met beide handen aangegrepen, waardoor er aan het eind van de middag een bijzonder knappe 3-5 op het scorebord stond! Een 100% garantie op lijfsbehoud was het nog niet, daarvoor diende ofwel stadgenoot De Drie Torens od Eindhoven 2 geen matchpunten te behalen. Al snel was duidelijk dat hier geen doemscenario in de lucht hing. Beide teams verloren, waardoor SJ 3 zelfs op een keurige 7e plaats eindigde. Goed gevochten heren! Volgend jaar wellicht een SJ 2- SJ 3? De tijd zal het leren.

Mission accomplished dus wat SJ 3 en SJ 4 betreft! De overige teams zullen zonder meer de messen gaan slijpen, zodat er straks weer ouderwets huisgehouden kan worden. Alvast veel succes aan de toernooitijgers de komende tijd en tot volgend seizoen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten