zondag 21 mei 2017

Kampioenen!

Het leek allemaal zo simpel: nog 1x winnen en we zouden kampioen zijn. Nou ja, na een nipte overwinning zouden we nog even moeten afwachten wat onze naaste concurrent zou doen, want ja, als die dan wel dik zou hebben gewonnen ging het feest alsnog niet door. Kortom, ondanks de sloot aan bordpunten die we al hadden moest er nog één keer stevig gevochten worden om onszelf kampioen van onze klasse te mogen noemen. De voorbereiding was perfect. Onze teamcaptain kwam al snel met een prima opstelling, en er gingen nog wat mailtjes over en weer zodat we wisten wie onze tegenstanders waren, en hoe we die het beste zouden kunnen bestrijden. Kan niet meer misgaan zou je denken. Nou ja, op de dag zelf bleek ikzelf niet echt in vorm, dus in no-time stond ik verloren. Een treurige aanblik voor mijn teamgenoten, en niet echt bemoedigend voor onze kansen op een dikke overwinning, maar als je dat denkt, dan ken je de SJ2 van dit seizoen nog niet! Sourav gaf het juiste voorbeeld: met zwart prima uit de opening komen, en bij de eerste de beste dreiging reageerde zijn tegenstander al fout, en konden de stukken in de doos. Ook Eric deed het zo, maar dan met wit. Effe iets dreigen, eigenlijk een slimme truuc, en als de tegenstander dat niet ziet, tsja, dan kan die meteen ophouden. Tussenstand: 2-1 voor ons. Onze non-playing teamcaptain was toen nog niet zo zeker van onze zaak: Mark was in de problemen gekomen, Frans stond maar iets beter en Roland had een op papier veel sterkere tegenstander. Bram dat zagen we dan wel weer zitten, want zijn onnavolgbare spel maakt alle tegenstanders gek. In dit geval was dat niet eens nodig, want zijn tegenstander bleek een tijdnoodjunkie die het vooral zichzelf moeilijk maakte. En Koen? Die kwam in een vork terecht, maar hoe hij dat aanpakte, verdient alle lof:


 Hoe dan ook komt er een zwarte pion op e4 terecht. Daarvoor kun je dan een stuk tegen twee pionnen offeren, maar toch, ziet er niet lekker uit. Onze man, die niet voor niets de meest talentvolle Haast genoemd wordt, kwam hier met exd5 en Txg7 op de proppen. Misschien niet helemaal correct, maar de zwartspeler verloor zich in alle complicaties, en niet veel later stond het zo:

Bram had ondertussen ook gewonnen, dus we keken tegen een mooie 4-1 voorsprong aan. Frans wist met kleine middelen zijn tegenstander langzaam terug te drukken, en toen die een foutje maakte was het meteen gedaan: 5-1. Mark wist het helaas net niet te bolwerken. Zijn  tegenstander, een jeugdtalentje, speelde het sterk, dus dan kan dat gebeuren, ook op een dag als vandaag.

Als laatste was Roland bezig. Na een sterk middenspel kwam er een eindspel op het bord waar Roland zeker niet minder stond. Tijdnood maakte het nog even heel spannend, want de tegenstander dreigde met wat pionnen te gaan scheuren. Een nette afwikkeling van Roland voorkwam dat, en remise was het logische resultaat.

Al met al een nette 5½-2½ overwinning, waarmee het volledig verdiende kampioenschap binnen was!

Peter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten