donderdag 23 februari 2017

Op staande voet: Gaasbeekde boys- Son en Breughel

Het gaat hier dus wel degelijk om één voet. De voet staat, maar is vooral bedoeld om de bezitter ervan op te laten staan. Dit was de conclusie van een leuke jonge hoogleraar levensverwachting. Ik had haar al vaker gezien en dacht steeds, logisch dat je vrolijk bent, als je zo overtuigend springlevend bent. Ik vond haar zeker wel aardig maar wetenschappelijk gezien te positief. Mijns inziens is de zin van het leven slechts doorleven, of iets prozaïscher, niet dood gaan, maar dat klinkt weer weinig strijdbaar.

Als praktiserend schaker zag ik er echter wel het nut van in voor onze club. Wij hebben namelijk een groot aantal ongezonde leden die tijdens de partij geconcentreerd blijven zitten en zich wanhopig proberen te herinneren wat Kien ook al weer gezegd had in zijn laatste les. Het is veel beter om op te staan, om te lopen en dan balancerend op één been, je eigen stelling, vanuit het perspectief van je tegenstander te bekijken . De literatuurkenner weet dat Vladimir Nabokov (ook een goede schaker) zijn hersenen trainde door, alle wandelroutes virtueel terug te wandelen om zijn wereldbeeld 180 graden te laten draaien. Schaaktechnisch is dit nuttig en balanstraining voorkomt omvallen en botbreuken. Na beide benen enkele beurten te hebben gegeven ga je met een radslag naar de gang waar je tien diepe kniebuigingen maakt en Wil Wouts je hartslag en bloeddruk opneemt. Dan doe je twintig push ups, die geteld worden door de wedstrijdleider. Wanneer je dit niet haalt gaat het af van je bonuspunten. Mocht iemand spelers van SJ- G binnenkort bij een wedstrijd, een remiseaanbod zien afwijzen met een stevige breakdance, betekent dit slechts, ik schaak en leef nog even door.

De werkelijkheid is totaal anders. De vader van Fransien deed volledig zijn plicht waardoor Guus dacht, ik kan gewoon voetbal gaan kijken. Onze vierdebordspeelster speelde de beste partij, haar doorbraak is slechts een kwestie van enkele weken. Onze derdebordspeler nam voor het eerst remise aan in een verloren stelling. Dit is zeer ongebruikelijk voor iemand die altijd de kans op overlijden van de tegenstander meeneemt. Hij moet wel op zijn retour zijn maar je weet nooit waar naar toe. Het resultaat lijkt me afdoende bewijs voor zijn totale ongeschiktheid voor het moeilijke vak van teamleider.

Een Gaasbeekse Boy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten